Ce este cartonul?

Este un material folosit cu preponderanță la împachetat sau pentru obținerea de cutii de carton și alte produse folosite în industria de packaging.

Cartonul este obtinut din celuloza, la fel ca hartia, aceasta fiind in mare parte obținută din deșeuri de hârtie și carton.  Structura cartonului este cea care ii confera rigiditatea sa, prin combinarea straturilor de hârtie cu aer. În funcție de rigiditatea dorită, cartonul poate fi în 3 sau în 5 straturi.

In functie de domeniul de utilizare, acesta se imparte in mai multe categorii:

  • Carton tip II  ( carton ondulat)- format din 2 straturi de hartie: testliner+ fluting( acesta din urma fiind denumit si strat ondula) si are o greutate cuprinsa intre 280 gr/ m psi 360 gr / mp
  • Carton tip III  are o grosime de ~ 350 gr / mp si este format dintr-un strat ondulat si doua straturi netede. Acest tip de carton este des intalnit sub forma de placi sau cutii.
  • Cartonul tip V are o grosime de ~ 690 gr/mp si este format din doua straturi ondulate si trei straturi netede oferind o protectie mai mare produselor.
    Vezi si alte tipuri de carton >>

Tipul de carton folosit in producerea cutiilor este ales in functie de greutatea, respectiv dimensiunea produsului ce urmeaza a fi ambalat.

Structura cartonului în imagini:

structuri de cartoane

Un alt aspect foarte important in ceea ce priveste stratul ondulat este marimea ondulei:

  1. Ondula E – cu o inaltime de ~1.2 mm( se regaseste in structura cartonului de tip III si este folosita in fabricarea cutiilor care necesita o depozitare usoara)
  2. Ondula B – cu o inaltime cuprinsa intre 2.3 si 3.2 mm ( se regaseste in structura cartonului de tip II si tip III)
  3. Ondula C – cu o inaltime cuprinsa intre 3.5 si 3.7 mm (se regaseste in structura cartonului de tip II si tip III)

Combinatiile de ondule B+C sau E+C sunt specifice cartonului tip V.

Legat de partea neteda a cartonului, cele mai frecvente tipuri sunt testliner si kraft.